Bimetalni releji

Vrijeme čitanja: 1 min

Općenito

Instalirajte toplinski (bimetalni) preopteretni relej za zaštitu od preopterećenja u glavnom krugu motora. Za zaštitu od opterećenja koji su po iznosu viši od nazivnih primjenjuje se bimetalni relej, odnosno relej s ugrađenim aktivnim elementom – bimetalom.

Bimetalni releji štite motor u slučaju ispada faze ili preopterećenja. Bimetalni relej ne isključuje direktno napajanje. Umjesto toga, on aktivira jedan od nekoliko pomoćnih kontakata koji nakon toga isključuju motor. Većina bimetalnih releja se može montirati direktno na sklopnik. Bimetalni releji imaju tri nožice (pina). U trajnom radu bimetalna zaštita se postavlja na nazivnu struju elektromotora. U sebi sadrži termički okidač koji je najčešće bimetalni element. Direktno ili indirektno zagrijavanje uzrokuje savijanje bimetala što dovodi do isključenja kontakata.

S obzirom na to da se bimetalni relej neće aktivirati u slučaju kratkog spoja, dodatni osigurač je neophodan za zaštitu od kratkog spoja. Bimetalni releji Schrack Technik su također osjetljivi na nesimetriju struja pa tako posjeduju dodatnu zaštitu od ispada faze, koji prati napon u sve tri faze. Mogu se resetirati ručno i automatski. Također posjeduju funkciju testiranja i STOP tipku.

Bimetalni releji u internet trgovini

  • Pomoćni sklopnici – predstavljaju idealnu dopunu glavnim sklopnicima.
  • Sklopničke kombinacije – Schrack Technik nudi gotove sklopničke kombinacije (promjena smjera / zvijezda-trokut). S nama ste na sigurnoj strani.
Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 1
Pogleda: 361