Društveno poduzetništvo – kreator bolje budućnosti

Vrijeme čitanja: 3 min

Nepredvidljive klimatske promjene ne ugrožavaju samo planet već uvelike utječu i na raslojavanje stanovništva. Tomu pridonosi manjina koja se bogati ne razmišljajući o posljedicama, gurajuće buduće generacije ubrzano u opći kaos. Sad smo na raskršću. Valja nam zakoračiti u pravom smjeru i pripremiti mlade za nove izazove. Jer, budućnost se ne kupuje nego – odgovorno gradi.


Spas je u društvenoj ekonomiji koju karakterizira solidarnost, povjerenje i odgovornost. Društveno poduzetništvo za razliku od privatnoga najveći dio dobiti usmjeruje za socijalne potrebe, očuvanje okoliša i za ublažavanje klimatskih promjena. Zbog toga većinu gospodarskih aktivnosti treba usmjeriti prema stvaranju vrijednosti u korist cijelog društva, otvaranju novih radnih mjesta i brizi o svim društvenim skupinama. Samo tako se može značajno povećati zapošljavanje i ublažiti siromaštvo, kreirati nove proizvode, jačati konkurentnost, pridonijeti očuvanju prirodnih resursa i bioraznolikosti te unaprijediti kvalitetu življenja.

Održiva strategija 3P

Društveno se poduzetništvo temelji na strategiji održivosti 3P – People, Planet, Profit – što znači da pri svim poslovnim aktivnostima treba poštivati prirodne zakone, uvažavati potrebe društvene zajednice i odgovorno se ponašati prema okolišu. Takve poslovne pothvate poduzimaju pojedinci ili partneri koji ulažu kapital, odlučuju što će i kako stvarati, a da se dobit većim djelom usmjeruje za određene društvene potrebe.

I Europska unija snažno podržava društveno poduzetništvo raznim programima i inicijativama  poput Inovacijske unije, Industrijske politike za zeleni rast, Agende za nove vještine i poslove, Europske platforme protiv siromaštva itd. Postoji i Europski socijalni fond plus  koji pomaže društvenim poduzetnicima i financijski podržava njihova inovativna rješenja, posebno u područjima zapošljavanja, obrazovanja i stjecanja novih vještina. To je izuzetno važno jer se u svim djelatnostima kreiraju poslovi i radna mjesta za koja su potrebna nova znanja, a za usvajanje znanja je također potrebno vrijeme.

Nove vještine

Bez usvajanja novih vještina nema ekonomskog napretka, stabilnog društva ni ublažavanja klimatskih promjena. Prema istraživanju globalnog instituta McKinsey, do 2030. godine potreba za tehnološkim vještinama će rasti 60 posto jer nove tehnologije utječu na sve djelatnosti  U novom izvješću The Future of Jobs Report  Svjetskog ekonomskog foruma navodi se da će se do 2027. godine otvoriti milijuni novih radnih mjesta, a svaki drugi zaposlenik morat će svladati određene nove vještine.Među ostalim traži se kritičko razmišljanje, kreativnost, prilagodba stalnim promjenama, rješavanje problema, fleksibilnost i stalno učenje.

I u Hrvatskoj je oformljena grupa stručnjaka s raznih fakulteta i velikih kompanija koja je rangirala potrebne vještine. Ti ljudi već danas stvaraju zanimanja budućnosti inovirajući poslovne i radne procese, svjesni što i kako treba mijenjati da se postigne rast kroz nove vrijednosti u korist cijelog gospodarstva. Zato zaposlenike treba osposobiti i uputiti ih gdje i kako mogu steći nove vještine. Zbog toga je još 2014. godine  izrađena nova Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koja je usklađena sa strateškim planiranjem Europske unije. Gotovo svi poslovi budućnosti bit će vezani uz digitalnu ekonomiju pa se zaposlenici moraju znati služiti uređajima, softverom i aplikacijama te komunicirati uz pomoć digitalnih alata. Kako je od tada prošlo 10 godina, svatko od nas može već procijeniti do kuda se stiglo u provedbi ovih 260 stranica teksta!

Poslovanje u korist društva

Socijalne inovacije su bitne za poboljšanje životnih i radnih uvjeta i usko su vezane s društvenim poduzetništvom koje EU smatra težištem razvoja budućeg gospodarstva i društva uopće. U Hrvatskoj se zasad društveno poduzetništvo najčešće veže uz organizacije civilnog društva, no društvena se poduzeća mogu osnivati u svim sektorima, a glavna im je svrha da koriste zajednici. Dakako, pritom je bitno i zapošljavanje osoba svih dobi i kategorija, a posebno mladih koje treba obučiti za buduće poslove. Zato treba osnivati društvena poduzeća koja ljudima otkrivaju razne tehničke mogućnosti, pomažu savjetima i obučavaju ih vještinama o primjeni IT tehnologija.

Dobar primjer iz Hrvatske je ACT grupa osnovana prije dvadeset godina koja je među prvima zagovarala društveno poduzetništvo, a svrha joj je potpora i pomoć onima koji pokreću projekte s društvenim utjecajem. ACT grupa pomogla je da se osamostali šest poduzeća, a danas pripada međunarodnoj mreži, ima izvrsne stručnjake i uspješne partnere, a moto im je Zajedno do ciljeva održivog razvoja.

Mladi probijaju led

U Hrvatskoj je najviše nezaposlenih među mladima. Udruživanje i osmišljavanje novih poslova posebno je primjetljivo u IT području. Naprimjer, osječka tvrtka Soldered Electronics razvija i proizvodi elektroničke pločice, razne komponente i osjetnike. HANGAR je kreativna marketing agencija za online oglašavanje. Solinjanin Stjepan Milardović je pokrenuo tvrtku Proditus  oko inženjering usluga, pulska tvrtka Misli more uspješno spaja mlade, nautiku i održivi razvoj. Socijalna zadruga Humana Nova zapošljava invalidne i druge društveno isključene osobe, a proizvodi inovativne tekstilne proizvode od ekoloških i recikliranih materijala. Bistro PUNKT zapošljava osobe s invaliditetom i integrira ih u društvo na području ugostiteljstva i poljoprivrede. Specijalizirano društveno poduzeće HUKI nudi usluge u području organizacije konferencija, radionica i drugih događaja, web i digitalnih rješenja te razvoja, vođenja i promocije novih projekata. ACT Konto je neprofitno društveno poduzeće za knjigovodstveno-računovodstvene usluge i edukaciju o financijskom poslovanju, a ostvarenu dobit u reinvestira u razvoj i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Green Tools Tech je mali startup koji razvija zelene tehnologije, socijalna zadruga Neos uz grafičke stručnjake zapošljava i rehabilitirane ovisnike kojima pomaže u resocijalizaciji i povratku u normalnom životu. Splitska CEDRA provodi projekt Eko-društveno poduzetništvo namijenjen srednjoškolcima i mladima. Nije cilj i nije moguće navesti sve poduzetnike koji osjećaju zanimanja i šanse koja dolaze….Važno je tek osjetiti kako i naše društvo ne spava!

 Zbog dinamičnih promjena u svim područjima, socijalnu stabilnost i ekonomski napredak možemo postići samo ako u prvi plan postavimo inovacije i nova znanja. Poslovni svijet se revolucionarno mijenja no pozitivno je da za održivi razvoj najviše interesa, znanja i ideja imaju mladi. Zato ih treba podržati, pogotovo pri ostvarivanju projekata u društvenu korist.

Lidija Orešković, ožujak 2024.

 

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 32