Kabliranje optikom

Vrijeme čitanja: 1 min

Što je svjetlo?

Svjetlo je vidljiv dio elektromagnetskog zračenja. Elektromagnetski valovi šire se u vakuumu brzinom svjetla.

C = 300 000 km/s. Vidljivo svjetlo zauzima usko područje (pojasnu širinu) od 420 nm (ljubičasta) do 750 nm (crvena). U tehnologiji optičkih vlakana koristi se infracrveno područje valnih duljina od oko 800 nm do 1600 nm.

POZOR! Ne gledajte NIKADA u već priključen optički kabel. Infracrveno područje je nevidljivo, stoga se svjetlo emitirano s LED dioda ili lasera ne vidi, a može dovesti do trajnog oštećenja vida (valna duljina 850 nm).

Multimodno vlakno (višemodno)

U usporedbi s višemodnim vlaknom sa stupnjevitim indeksom loma, ova varijanta vlakna odlikuje se boljim umnoškom pojasne širine i duljine. Kod vlakna s gradijentnim indeksom loma indeks loma parabolično pada od sredine jezgre prema omotaču. Svjetlost se širi u obliku sinusa između jezgre i omotača. Ovo vlakno dostupno je s različitim promjerima jezgre.

Singlmodno vlakno (jednomodno vlakno)

Za razliku od gradijentnog vlakna (koristi se u multimodnom području), jednomodno vlakno je vlakno sa stupnjevitim indeksom loma. Na temelju konstrukcije u jezgri se može aksijalno širiti samo jedan mod, ne može nastati razlika u vremenu prolaska signala kao u multimodnom području, a modalna disperzija jednaka je nuli. Jednomodna vlakna najčešće se koriste samo u 2. i 3. prozoru. Na temelju malog promjera jezgre, obrada (upletanje) i proizvodnja tog vlakna je problematičnija i skuplja nego kod MM vlakna.

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 36