LED polja

Vrijeme čitanja: 3 min

U prethodnim člancima smo upoznali razne tipove LED traka. Pokušali smo približiti različitost dostupnih traka kroz njihove osnovne svjetlo-tehničke karakteristike: svjetlosni tok, rasvijetljenost, uzvrat boje i temperaturu boje.  Spoznali smo u koje se sve vrste metalnih profila  LED trake mogu ugraditi i time osigurati njihova mehanička zaštita, potrebno hlađenje pri ugradnji u namještaj, u šuplje zidove (gips-karton) kao i u vlastito kreirana rasvjetna tijela.  Upoznali smo izvore napajanja LED traka i što je zapravo potrebno znati oko električkog priključka samih traka.  Proučili smo načine djelovanja upravljačkih uređaja koji omogućavaju zatamnjenje odnosno podešavanje razine i boje svjetla LED trake.  U ovom članku predstavit ćemo nove proizvode koji su nastali izravno iz već opisane tehnologije LED traka i vjerujemo dodatno privući pažnju svih onih koji uređuju interijer, bilo privatno,  bilo profesionalno.

LED polja

Dok je pri primjeni LED traka ideja bila dobiti crtu svjetlosti određene boje i s njome se poigravati u prostoru istovremeno ga osvjetljavajući, u primjeni LED polja ideja je dobiti ravnomjerno osvijetljenu plohu proizvoljnih dimenzija koja ravnomjerno svijetli bez bliještanja i  bez primjećivanja točkastih izvora svjetlosti tj. LED elemenata.

Na slici 1 prikazano je jedno LED polje i na njemu možete uočiti 8 crvenih karakterističnih dimenzija LED polja. LED polje se izvodi kao savitljiva naljepnica duljine 666mm i 75mm širine.

Tipično LED polje se sastoji od 10 režnjeva duljine 66mm. Na prijelazu režnjeva – mjesto označeno simbolom škara LED polje se može razrezati i tako prilagoditi na željenu duljinu. LED polje se lijepi na montažnu ploču (Alu Dilite Cobond) pomoću samoljepljive naljepnice koja se nalazi na poleđini LED polja tako da LED elementi budu ravnomjerno raspoređeni. Između LED polja ostavlja se razmak 25mm i pri tome se dobiva mreža ravnomjerno raspoređenih LED elemenata s razmakom 33mm. Ugradna dubina LED polja je minimalno 50mm. To je stoga jer smo iskustvom došli do spoznaje da uz ugradnu dubinu manju od 50mm, opet uz 33mm razmak LED elemenata, postaje primjetan nepoželjni točkasti karakter izvora svjetla unatoč specijalnom platnu postavljenom preko LED polja. Treba biti posebno oprezan pri otklonu od preporučenog platna prema samostalnom izboru pokrova LED polja kako nas po montaži ne bi neugodno iznenadio točkasti karakter izvora svjetla!

Na slici gore vidljivo je kako s LED polje montira na Alu Dilit ploču čija bijela plastična strana služi istovremeno i kao izolator i kao reflektor. Sve skupa se okružuje profilom koji će dati potrebni prihvat za svejtlopropusno platno. Platno se naručuje po mjeri i ima gumenu usnu koja ulazi u noseći profil. Platno se može naručiti bijelo ili otisnuto s motivom po želji.

Pri razvoju LED polja pošlo se od uobičajene potrebe za razinom rasvijetljenosti od 500 lux uz montažu izvora svjetla na 2,5 do 3m visine. To je dalo potrebu za svjetlosnim tokom od 8.000 lm/m2 što se ostvaruje sa 7W snagom LED polja, odnosno 14W snagom LED polja ako se koristi višebojni LED. Za 1m duljine rasvjetne plohe potrebno je spojiti točno 1,5 LED polja (666mm + 333mm). Uz razmak od 25mm potrebno je točno 10 redova LED polja za 1m2 rasvjetne plohe. Sve skupa tako treba 15 LED polja za 1m2 rasvjetne plohe.

 

Na prethodnim slikama nalaze se moguće izvedbe LED polja:

  • bijela LED polja u 6 različitih temperatura bijele boje,
  • dvobojna bijela LED polja u kojima je moguće zasebno podešavati razinu pojedine bijele boje
  • LED polja s trobojnim RGB LED elementima uz zasebno podešavanje razine svake boje
  • LED polja s trobojnim RGBW LED elementima uz zasebno podešavanje razine svake boje i bijele boje
  • LED polja se električki povezuju običnim amaterskim postupkom lemljenja. Razmaci između

U „x“ smjeru se smije lemljenjem povezati najviše 10 LED polja. Za napajanje LED polja mora se zalemiti najmanje jedan napojni kabel. Ako ima više od 20 polja, onda je potrebno zalemiti jedan vod za napajanje na svakih 20 polja. Polja koja su napajana iz dva zasebna izvora moraju biti i galvanski razdvojena, dakle nije dozvoljeno spajati polja priključena na različite izvore (niti u „x“ niti u „y“ smjeru!) jer time spajamo izvore u paralelu. Stupanj zaštite LED polja je IP20.  Za izvor napajanja LED polja je potrebno osigurati naponski izvor 24V DC. Potrebna snaga izvora je navedena uz svaki tip LED polja. Potrebno je znati broj LED polja spojenih na jedan 24V DC izvor i zbrojiti snage svih tako spojenih LED polja i prema toj snazi izabrati izvor. Snaga izvora se određuje kao i za LED trake, tj.  izvor pri punom opterećenju koje proizlazi iz sume snaga priključenih LED polja, ne bi smio biti opterećen više od 75% svoje snage. Sve ostalo oko izvora smo već objasnili pri predstavljanju izvora LED traka pa nećemo ponavljati.

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 27