Pomoćni sklopnici

Vrijeme čitanja: 1 min

Općenito

Sklopnici su načelno podijeljeni na sklopnike snage (sklopnici visoke snage sklapanja) i pomoćne sklopnike. Što je, u konačnici razlika između  tih dviju izvedbi?

Sklopnik je mehanički sklopni uređaj koji ima samo jedan položaj mirovanja, koji se ne pokreće ručno (najčešće elektromagnetom) i koji može uklapati, voditi i prekidati struje u normalnim uvjetima pogona i u uvjetima preopterećenja.

Pomoćni sklopnik je sklopnik koji se primjenjuje kao upravljačka sklopka.

Sklopnik snage se obično primjenjuje kao glavni sklopnik. On funkcionira pod opterećenjima od oko 600A [AC1]. Pomoćni sklopnici, s druge strane, su dizajnirani za struje sklapanja do 6A. U pomoćne sklopnike možemo svrstati vremenske releje i sigurnosne releje. Pojednostavljeno, pomoćni sklopnik je običan niskonaponski relej koji je konstruiran kao klasični sklopnik a kojeg u slučajevima primjene s drugim sklopnikom nazivamo pomoćni sklopnik.

Pomoćni sklopnik nema ulogu uklopa/isklopa pri velikim opterećenjima već ima aktivirajuću/deaktivirajuću ulogu (kontrolnu i upravljačku funkciju). Dakle, pomoćni sklopnici imaju samo pomoćne kontakte, bez glavnih kontakata.

  • Bimetalni releji – Toplinski preopteretni (bimetalni) releji za zaštitu vaših motora kod preopterećenja ili ispada faze.
  • Sklopničke kombinacije – Schrack Technik nudi gotove sklopničke kombinacije (promjena smjera / zvijezda-trokut). S nama ste na sigurnoj strani.

Sklopnici u internet trgovini

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 201