Poticaj zelenoj gradnji – 3D tiskanje betona

Vrijeme čitanja: 3 min

Digitalne tehnologije pomažu pri projektiranju, gradnji i kontroli cjelokupnog projekta. Povezuju sve od proizvođača, dizajnera, izvođača do kupaca što omogućuje da se prate sve faze tijekom izgradnje i nakon nje, a skupljeni podaci su posebno korisni i pri održavanju gotove zgrade. Tako se smanjuje rasipanje resursa i zagađenje okoliša, skraćuje vrijeme i olakšava rad, a manje je i ostatka materijala.

Satkani beton

Nema čvrstog zida bez betona no baš njegova proizvodnja uvelike zagađuje atmosferu i tlo. Tajlandska tvrtka SCG , jedna od vodećih u proizvodnji cementa i građevinskih materijala osmislila je  digitalno-tehnološku metodu CPAC BIM  kojom se prati cijela zgrada od projektiranja do isporuke, a razvila je i evolucijsku tehnologiju proizvodnje betona Triple S gdje je klasičnu miješalicu zamijenio 3D tisak. Tom metodom oblikuju se fasadni betonski blokovi pomoću tiskarskih mlaznica, pri čemu se površina, struktura i zaštita dobiva jednim procesom. Obrasci teksture razvijeni Triple S postupkom preneseni na nosive betonske konstrukcije potječu od tajlandskih tradicijskih rukotvorina stvaranih godinama, s kojih su skinuti ornamenti raznih uzoraka. Blokovi su dizajnirani modularno, a nakon ispisa betonska ploča s 3D tiskom dorađuje se kao nosivi modul izdržljive strukture i vrlo atraktivne površine. Dakako, tu je pomogla i robotika. Razvijeni su veliki roboti koji rade poput divovskih 3D pisača, a tvrtka uz to razvija nove betonske i cementne formule. Inovatori vjeruju da bi ta tehnologija mogla promijeniti način dizajniranja strukture jer daje arhitektima slobodu razmišljanja izvan tradicionalnih geometrijskih okvira uspravnih stupova i ravnih zidova, a taj proces ujedno ne zagađuje okoliš i ubrzava gradnju.

3D Housing 05

Talijanska tvrtka Arup i arhitektonski studio CLS Architetti predstavili su 2018. godine u Milanu prvu europsku obiteljsku kuću sagrađenu 3D ispisom kao istraživački projekt u području održive arhitekture. Kuća nazvana 3D Housing 05 isprintana  je na trgu Piazza Cesare Beccaria za tjedan dana, no nakon izložbe je preseljena na periferiju gdje je testirano kako će se 3D tiskana struktura ponašati tijekom vremena. Predstavnik tvrtke Arup Guglielmo Carra  je rekao da su tom gradnjom uživo htjeli pokazati kako se ovom revolucionarnom tehnologijom može poboljšati kvaliteta stanovanja. Cilj   im je promijeniti  način na koji djeluje građevinska industrija jer 3D tehnologija tiskanja omogućuje gradnju održivijih i energetski učinkovitijih zgrada. Arupova kuća 3D Housing 05 je stan od sto kvadrata koji se sastoji od dnevnog boravka, spavaće sobe, kuhinje i kupaonice te krovne terase. Interijeri su dizajnirani u dijalogu s 3D jezikom, a uz beton tu su i bezvremenski materijali poput mjedenih prozorskih okvira te glatko ožbukanih zidova dok je reljefna fasada idealna površina za biljke penjačice koje se spuštaju s krova koji postaje urbani vrt. Pri gradnji im je pomogao specijalno konstruirani robusni robot nazvan CyBe 3D nizozemske tvrtke Cybe Construction i posebna betonska mješavina tvrtke Italcementi, koja se brzo stvrdnjava.    Gradnja 3D tiskom već je privukla brojne arhitekte i dizajnere koji pokušavaju graditi 3D tiskane kuće. Arup i CLS Architetti misle da će njihov projekt donijeti nešto novo. Željeli su pokazati da je 3D tisak stvarnost, da znatno ubrzava i olakšava radove, a vjeruju da bi se unapređenjem robota 3D tiskana gradnja mogla proširiti i  na veće zgrade. Zapravo, 3D Housing 05 je istraživački projekt o mogućnostima 3D gradnje u području održive arhitekture koji pokazuje da bi se i cijena stambenog kvadrata mogla znatno sniziti.  Arup i CLS Architetti dobili su za kuću 3D Housing 05 i nagradu Best sustainability prize za konkretno održivo arhitektonsko rješenje.

3D teksturiranje – sivo toplog sjaja  

U suvremenoj arhitekturi betonske površine dobivaju sve važniju ulogu, a nove su tehnologije omogućile da taj osnovni građevni materijal može biti hrapav i gladak, a može djelovati toplo i u sivim nijansama. Kolekcija betonskih zidnih struktura koju je osmislila tvrtka LX Hausys zasnovana je na gruboj teksturi sirovog betona koji se  obrađuje posebnim HI-MACS postupkom 3D teksturiranja, što površini daje atraktivan izgled, ali i izuzetnu čvrstoću. HI-MACS strukture se sastoje od akrilnih, prirodnih minerala i pigmenata koji daju glatku, neporoznu i vizualno bešavnu površinu koja udovoljava najvišim estetskim i higijenskim standardima te nudi mnogostruke prednosti u odnosu na konvencionalne materijale. Proizvodi se jednostavnim procesom toplinskog izlijevanja što mu daje sposobnost trodimenzionalnog oblikovanja, a robustan je gotovo kao kamen. Temperatura postignuta tijekom proizvodnog procesa stvara na HI-MACS pločama grubu, homogenu, čvrstu, otpornu i izdržljivu površinu. Ne apsorbiraju vlažnost, vrlo su otporne na mrlje, lako se čiste i održavaju, a mogu se primijeniti kao vanjska i unutrašnja obloga zidnih površina.

Kvalitetu HI-MACS strukture potvrđuje niz međunarodno priznatih certifikata u smislu ekološke podobnosti  i otpornosti na vatru, a dobio je i službeno europsko tehničko odobrenja (ETA) kao prva čvrsta površina za fasade s 15-godišnjim jamstvom. Dizajn je inspiriran modernom industrijskom arhitekturom čistih boja pa HI-MACS strukture djeluju suvremeno,  a veliki uzorci na fasadi  vrlo  atraktivno. Nude se u devet trendovskih boja od blijedo bijele preko sivih nijansi do tamnocrvenih i antracitnih tonova. Površinska struktura izrađena tehnološkom postupkom Marmo Solid Surface ima utkane kratke i oštre žilice što joj daje realističniji izgled. Proizvode se u standardnim serijama, ali i po narudžbi – što omogućuje dizajnerima i arhitektima da na jednostavan način oblikuju svaku površinu prema vlastitoj zamisli.

U svrhu poticanja zelene gradnje 3D tiskanje betonskih struktura velik je iskorak jer štedi vrijeme, novac, trud i prirodne resurse, a proizvodni postupci tek neznatno utječu na okoliš, i gotovo su bez zagađenja atmosfere.   

Lidija Orešković, svibanj 2024

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 17