Rasvjeta kupaonice

Vrijeme čitanja: 2 min

Uvod

Kombinacija struje i vode u kupaonici za svjetiljke je izazov. Razjasnimo stoga preporuke o sigurnosti. Kupaonica je podijeljena u četiri različite zone. Zahtjevi na električne uređaje svakog područja (zone) ovise o blizine vode i električnih uređaja, to jest o razini rizika da voda dođe u dodir s električnim instalacijama. Tehnološka izvedba kućišta u smislu mehaničke zaštite samog električnog uređaja općenito je karakterizirana IP oznakom. IP oznaka sadrži dvije znamenke. Prva znamenka označava stupanj zaštite od dodira osobe s opasnim dijelovima, odnosno stupanj zaštite električnog uređaja od prodora stranih mehaničkih tijela. Druga znamenka označava stupanj zaštite od prodora vode ili neke druge tekućine.

Četiri zone kupaonice su:

  • Zona 0 : Područje unutar kade ili tuša. Zahtjeva minimalno IP67 oznaku svjetiljki.
  • Zona 1: Prostor vertikalno gore iznad kade ili tuša do visine 2.25 m. U ovoj zoni minimalna zaštita bi trebala biti IP44.
  • Zona 2: Područje izvan zone 1 do udaljenosti 60cm. Također označava prostor oko umivaonika u radijusu od 60 cm. Minimalna zaštita u ovom prostoru je IP44.
  • Zona 3: Prostor ostatka kupaonice koji se ne nalazi u nijednom od gore navedenih zona. Kako je rizik od dodira s vodom sveden na minimum u ovom području ne mora se posebno obraćati pažnju na stupanj IP zaštite, odnosno moguće je primijeniti rasvjetna tijela koja se primjenjuju u ostalim „neopasnim“ prostorijama.

Nemojte zaboraviti da se električni uređaji, u kupaonici zbog sigurnosnih razloga moraju spajati preko RCD sklopke (FID sklopka sa strujom prorade 30mA), a što je detalj koji morate dogovoriti/provjeriti s onim tko Vam ugrađuje rasvjetna tijela u kupaonici.

Praktični savjeti

Svaka kupaonica mora pružati osjećaj wellness-a i opuštanja. Rasvjeta može tome pridonijeti. Umivaonik, a posebno ogledalo, moraju biti optimalno osvijetljeni. Moderne kupaonice su kombinacija prirodnog svjetla, ambijentalne i usmjerene rasvjete kao što su zidne, stropne i ugradne spot svjetiljke. Samo je kombinacijom različitih svjetiljaka moguće optimalno osvijetliti kupaonicu i stvoriti pravi ugođaj. Pokažimo na jednom primjeru pravilnog planiranja i projektiranja rasvjetu u jednoj kupaonici. Prostorija L oblika površine cca 7m2 sa pripadajućim kuponskim sadržajem kao na tlocrtu (slika dolje).

Kako je strop kupaonice spušteni strop – Knauf, za opću rasvjetu odabiremo dva ugradna LED panela. Odabrani paneli predstavljaju glavnu rasvjetu prostorije, a uz jednostavan i elegantan izgled efektno se uklapaju u svaku modernu kupaonicu. Većina odabira rasvjetnih tijela za kupaonice ovdje i staje. Često se odabire i samo jedan glavni izvor, koji gotovo uvijek nije dovoljan za dobru i kvalitetnu osvijetljenost. Već smo naglasili koliko je bitna rasvjeta područja umivaonika pred kojim se obavlja jutarnja higijena i šminkanje. Naša kupaonice iz primjera ima dva umivaonika. Bočne zidne svjetiljke sa strane svakog od njih dat će potrebno jače i preciznije svjetlo. Na kraju želimo stvoriti ugodnu i opuštajuću atmosferu za vrijeme kupke poslije napornog radnog dana. Dovoljno je na strop iznad kade ugraditi male LED spot svjetiljke. Ne zaboravimo na sigurnost, u ovom području svjetiljke nam trebaju biti velike IP zaštite. Poželjno je da se i svjetlosni tok odabranih svjetiljki može regulirati (dimati).

Zbog čega smo odabrali LED svjetiljke?

Ključna prednost LED rasvjete leži u njenoj visokoj učinkovitosti. Pri tome mislimo na njezinu svjetlosnu učinkovitost, uz malo utrošene električne energije dobijemo puno svjetla. Zbog malih dimenzija LED izvora rasvjete (LED dioda) svojim dizajnom i estetikom nadmašuju dosadašnje izvore svjetla. Sada bez žrtvovanja estetske privlačnosti možemo zadovoljiti potrebno osvjetljenje prostorije.

Dodatne informacije o Schrack rasvjeti pronađite u našim narednim objavama:

  • Rasvjeta za kuhinje – Osvijetlite svoju kuhinju Schrack svjetiljkama i počnite uživati u kuhanju.
  • Rasvjeta za blagovaonice – Blagovaonice uglavnom obilježavaju ovjesne svjetiljke / visilice montirane iznad stola za blagovanje.
  • Rasvjeta za dnevne boravke – Savršena rasvjeta dnevnog prostora! Ovjesne, podne svjetiljke, zidne i stropne svjetiljke u Schrack internet trgovini.
  • Rasvjeta za spavaće sobe – Pronađite savršenu rasvjetu za svoju spavaću sobu u Schrack Technik Internet Trgovini.
  • Rasvjeta za stubišta – Kreirajte fantastičan izgled svog stubišta.
Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 118