Roboti pomagači – stvari s mozgom

Vrijeme čitanja: 4 min

Roboti više nisu znanstvena fantastika. Najprije su počeli preuzimati poslove u industriji, a onda su zakoračili i na kućni prag. A danas, neki od njih već postavljaju nove standarde pri obavljanju kućanskih poslova. Čiste, peru, uključuju grijanje, prate navike i raspoloženje stanara, sami vode brigu o sebi i nikad se ne umore. 

Tehnologija se već odavno ugurala u kuću. U trendu automatizacije izlaze iz  industrijskih pogona sve pametniji uređaji, a umreženost i komunikacija udomaćili su se i u stambenim prostorima. Kućni roboti prate sva događanja, znaju kad spavate i slijede vas na svakom koraku. Dok ste daleko javljaju vam događa li se u kući nešto neobično, a  kad dolazite otključavaju vam ulazna vrata. No, treba li stvarno pretvoriti kuću u robotizirani ambijent?

Caspar

Tvrtka Brain of Things – koju je osnovao Ashutosh Saxena, istraživač s američkog sveučilišta Stanford – razvila je AI sustav Caspar  koji robotizira cijeli dom i komunicira sa stanarima. Već je instaliran u nekim kalifornijskim stanovima koji su opremljeni senzorima, mikrofonima i kamerama. Caspar će vam ujutro skuhati kavu i zatvoriti prozor ako je hladno. Pitate li se je li pametno sve podatke o osobnim navikama povjeriti računalu, Saxena kaže da se podaci pohranjuju u kući i sve ostaje unutar četiri zida.
Saxena je uspio naučiti robote da razmjenjuju informacije. Zahvaljujući naprednoj senzorskoj tehnologiji kućna automatizacija bit će još korisnija. Kamin Whitehouse, izvanredni profesor na Sveučilištu Virginia, koji također istražuje tehnologiju pametne kuće, tvrdi da su novi senzori stvari s mozgom  p a   iako su   relativno  jednostavni  otkrivaju  puno više negoli obični senzori pokreta. Moderan dom s Casparom bit će puno udobniji, on uredno obavlja poslove i sve drži pod kontrolom.

Kućni prijatelj – bot

No, Caspar nije sam. Lepeza pametnih kućnih pomagača širi se brzo. Osmišljeni su razni softverski roboti – botovi koji pamte ljudsko ponašanje i stalno su na usluzi. Čiste i peru, kontroliraju rasvjetu i grijanje, brinu o starijima i nikad se ne umore. A neki od njih koštaju čak manje negoli smartphone.
Humanoidni robot ZenBo, tajvanske kompanije Asus, već je 2017. osvojio tržište. Opremljen senzorima, kamerama i mikrofonom slobodno se kreće, lako zaobilazi prepreke, sluša glasovne naredbe i komunicira s vlasnicima. Brine za starije, pazi da na štednjaku ne zagori hrana  i može vam dodati čašu vode. Kineski robot Midea Home reagira na glasovne naredbe i identificira osobe prepoznavanjem lica. Kontrolira kućanske umrežene uređaje, može uključiti svjetlo, televizor ili grijanje.

Od kućanskih uređaja najprije su se pojavili robotizirani usisavači. Među njima već ima pravih majstora, no sve ih je 2022 zasjenio Botvacov Neato.  Ima Wi-Fi vezu za daljinsko upravljanje, D oblik umjesto O oblika može čistiti i kuteve, upravlja se preko Amazon Alexa i Amazon Echo sustava, podržava komunikaciju s pametnim satom i ima lasersku navigaciju. Možete ga uključiti dok sjedite u uredu ili se vozite automobilom. Neato se naravno sam vraća na stanicu za punjenje, lako se čisti, a može se podvući i pod kauč.

Čišćenje roštilja je gadan posao. Tu prljavu rabotu odlično obavlja mali Grillbot. Zapečenu prljavštinu struže oštrim metalnim čekinjama. Stavite ga na rešetku, uključite i zatvorite poklopac. Ako ste zaboravljivi, ugrađeni alarm će vas zvučno upozoriti da ste ga ostavili predugo na roštilju.

Roboti spretnih ruku

Humanoidni robot Twendy razvijen je u japanskom laboratoriju Sugano na temelju mehanizama  « pasivne impedancije ». Ta je tehnologija nužna za robote koji moraju imati ruke spretne poput ljudskih, a njihov razvoj ima perspektivu da prema potrebi nadomjesti ljudsku radnu snagu. Zato taj sofisticirani robot mora prijateljski komunicirati s ljudima, biti siguran i spretno rukovati stvarima. Twendy  je snažan, vrlo spretan i može se prilagoditi ljudskim pokretima. Ruke i noge su mu oblikovane po uzoru na odraslu ženu, a pokreti su mu stupnjeviti. Zapravo, Twendy ima sveobuhvatni mobilni mehanizam što mu omogućuje da se kreće kao čovjek. Rukom može pokupiti nešto s poda i dignuti je da dosegne šalicu s visoke police. Oklop mu je dizajniran tako da pokriva sve žičane sklopove, a ujedno apsorbira i sve udarce.

Kad se rodi dijete svi hodaju na prstima, a kad zaplače nastoje ga smiriti u rukama. U američkoj tvrtki 4moms konstruirali su ljuljačku RockaRoo za uspavljivanje koja simulira mamine pokrete gore-dolje i lijevo-desno dok umiruje bebu. RockaRoo ima pet načina ljuljanja, pet brzina, ugrađeni displej s funkcijama, četiri uspavljujuće melodije, pristup mobitelom i Bluetooth spajanje. Ljuljačka je udobna i može se postaviti u bilo koji položaj.

Gita ne skita

Koliko je lakše kretati se po gradu slobodnih ruku, negoli kad su vam pune vrećica i paketa!  To je moguće otkad se pojavila Gita – okretni teretni robot  u obliku širokog kolotura koji vam nosi stvari prateći vas u stopu. Pažljiv je  u prometu,  zna  zakočiti, vješto  balansira i ima  dinamiku  kakva  se očekuje  od vozila visokih performansi. Pametan kovčeg Gita prvi je proizvod robotičke tvrtke Piaggio Fast Forward. Može ponijeti do 18 kilograma tereta i dokoturati ga do cilja. Dovoljno je brz da s vama drži korak idete li polako ili užurbano i da vas slijedi kad se vozite na biciklu. Gita je komunikativna i stalno je s vama u kontaktu pomoću svjetla, zvuka i sučelja osjetljivog na dodir. Ima velike kotače tako da se može koturati i po neravnim površinama, u zatvorenim prostorima i na otvorenom, po pločnicima i cestama, gore i dolje. Zahvaljujući brojnim senzorima i ugrađenim sfernim kamerama zna gdje se nalazi i ne može se izgubiti. Na vrhu ima poklopac i biometrijsku bravu tako  da  je može pokrenuti i otvoriti samo vlasnik. U modu follow  slijedi vas prema uputama elektroničkoga wearable vodiča u vašem pojasu koji joj šalje informacije, a u autonomnom radnom modu kreće se poznatim okruženjem. Jednostavno, čim dotaknete gumb na vrhu Gita se okrene  prema vama i počne vas slijediti kao kućni ljubimac. Ima snažne baterije pa može hodati osam sati bez umora. Zanimljivo, glavni kreativac ovog robota Greg Lynn kaže da inspiracija za Gitu dolazi iz svijeta bicikala  i skutera koji su rješenje za prometom zagušene gradove.  No, to nije sve. Već su osmislili i drugi kovčeg – Kilo. To je Gitin veliki brat koji može nositi težinu do sto kilograma i ima potporu na tri kotača što mu daje izvanrednu stabilnost.

Kuda to sve vodi?

Unatoč tomu što su neki zabrinuti zbog rizika da im stvari s mozgom mogu narušiti privatnost i IT sigurnost, smarthome tržište raste. Robotika ima širok utjecaj na razvoj gospodarstva pa Europska unija daje potporu istraživanjima i inovacijama, jer to područje nudi nova rješenja za poboljšanje životnih uvjeta njenih stanovnika. Zato veća primjena robota u domovima nadahnjuje istraživače, a u Europi se najbrže širi u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji. Mnogi od nas već imaju ponekog pametnog pomagača – među kojima vjerojatno prednjači Roomba – no svijest potrošača i potražnja za robotiziranim uređajima raste stalno…Gotovo je nemoguće proučiti što se to novoga svakim danom pojavljuje i nudi.

Ipak, valja znati – iako se robotski pomagači s vama druže, štede vam vrijeme, snagu i trud, ne očekujte da će vam zamijeniti prijatelja. Od njih nikad nećete dobiti topli zagrljaj, niti će vam zaigrati leptirići u trbuhu!

Lidija Orešković

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 38