Stanice za napajanje električnih vozila

Vrijeme čitanja: 2 min

Tvrtka SCHRACK TECHNIK d.o.o. nudi paletu stanica za napajanje električnih vozila i-Charge. Izvedbu i-Charge stanica određuje željena razina nadzora nad stanicom: nadzora pristupa korištenju stanice i nadzora predane energije. Stanice i-Charge su hrvatski proizvod!

Postoje stanice za napajanje izmjeničnom ili istosmjernom strujom. Ovdje će biti riječ samo o i-Charge stanicama za napajanje električnih vozila izmjeničnom strujom. Mjerenje predane električne energije, RFID identifikacija korisnika, praćenje rada stanice na daljinu samo su neke od mogućnosti nadzora stanice.

Sve stanice i-Charge koje nudi SCHRACK TECHNIK sadržavaju zaštitne elemente, zaštitne prekidače, zaštitne sklopke diferencijalne struje (tzv. RCD sklopke) i nadzornik punjenja prema normama niza HRN EN 61 851.Uobičajeno su opremljene s po dvije utičnice Type2 (3 × 400 V / 16 A) što osigurava snagu punjenja od 11 kW po utičnici, a po potrebi se mogu izvesti i s izvedbom utičnice Type2 za punjenje s 22 kW po utičnici (3 × 400 V / 32 A), odnosno s jednofaznom šuko-priključnicom (230 V / 16 A) što osigurava priključnu snagu 3,7 kW po utičnici. Kućište je izvedeno od plastificiranog nehrđajućeg čelika. Stanica je predviđena za montažu vijcima na tlo uz dovod kabela kroz dno orma¬ra. Električni priključak se izvodi na pet stezaljki (sustav TNS). Prema zahtjevima kupca stanicu je moguće ciljano obojiti i oslikati.

Stanice za napajanje električnih vozila tipa i-Charge-V1 ne mjere potrošnju energije, a standardno mogu imati identifikaciju korisnika RFID karticom (slika 1). Mogu se izvesti i bez identifikacije korisnika, dakle potpuno „otvorene“ za pristup, odnosno punjenje.

Stanice za napajanje električnih vozila i-Charge-V2 koriste RFID način identifikacije korisnika i mjere energiju koja prolazi kroz stanicu prema vozilu. Slika 2 prikazuje sučelja stanice s okolinom: energetski ulaz i izlaz, identifikacijsko RFID sučelje za identifikaciju korisnika i komunikacijsko sučelje.

U stanici se nalazi ugrađeno brojilo energije, procesno računalo, web poslužitelj i usmjernik. Pomoću web poslužitelja i usmjernika podaci punjenja postaju dostupni i izvan stanice. Stanica proizvodi vlastitu Wi-Fi bežičnu mrežu preko Wi-Fi usmjernika, a dodatno ima i svoj kabelski priključak za IT mrežu, također preko Wi-Fi usmjernika (slike 3 i 4).

Nadzorni program stanice koji se odvija u web poslužitelju u stanici može se dohvatiti običnim web preglednikom s fizički udaljenog računala kroz mrežu na koju je žičano spojena stanica. Druga mogućnost je dohvaćanje nadzornog programa u web poslužitelju spajanjem izravno u Wi-fi mrežu koju stvara punionica. Nadzorni program (slika 5) u Web poslužitelju u stanici prikuplja podatke iz procesnog računala u stanici vezano za rad stanice, registrira korisnike na RFID kartice, prati potrošnju korisnika i sprema podatke o punjenju u bazu podataka. Ovi podaci mogu biti osnova za obračun usluge punjenja.

Pristupom preko web preglednika s udaljenog računala ili telefona na web poslužitelj stanice omogućen je udaljeni nadzor ciklusa punjenja korisnika, npr. s recepcije hotela, kampa ili parkirališta. I korisnik stanice može po želji pristupiti web poslužitelju u stanici i uvjeriti se osobno u svoje podatke punjenja. Preko web preglednika može se na opisani način s jednog nadzornog računala (recimo na recepciji neke ustanove) nadzirati rad više stanica, odnosno i nekoliko parkirališta opremljenih stanicama.

I za kraj prikaza još jedna nadajmo se važna informacija! Ove stanice se sklapaju i proizvode fizički u Hrvatskoj (proizvodnja kućišta iz lima, montaža elemenata u stanicu, ispitivanje proizvedene stanice). Nadzorni program u web poslužitelju, kao i programska aplikacija u procesnom računalu također je 100% hrvatski proizvod! Stoga kada usmjeravate sredstva za nabavu vaših budućih stanica, tada nabavkom upravo ovih stanica zapošljavate i naše domaće radnike i naše domaće tvrtke!

Naše punionice instalirane su diljem Hrvatske. Evo nekoliko primjera:

  • Hotel “Villa Dvor” – Omiš
  • Hotel “Zelenkrov” – Čepin
  • Srednja strukovna škola – Samobor

priredio: Josip Zdenković 10/2018

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 81