Zašto koristiti oklopljeni kabel umjesto neoklopljenog?

Vrijeme čitanja: 2 min

Prema važećem standardu za obilježavanje  konstrukcije komunikacijskih kabela vrijede sljedeće kratice:

Međunarodne norma ISO/IEC odnosno europske norme EN pojmovno razlikuju kategoriju i klasu.

Kategorija opisuje metode i vrijednosti prema kojima valja ispitivati pojedinačne komponente. To znači da se pojedinačne komponente uvijek mogu testirati i određivati prema nekoj kategoriji.

No, ukoliko se objedine proizvodi neke određene kategorije, nastaje sustav koji je pak definiran prema klasi.

Vrijednost klase pritom određuje komponenta s najnižom kategorijom.

Npr. prema tablici 1. UTP kabel cat 6, kao komponenta, zadovoljava kategoriju 6. Tom kategorijom kabela može se realizirati klasa E strukturne mreže koja podržava frekvencije do 250 MHz, odnosno moguće je realizirati propusnost do uključujući 1Gbit/s.

Takav kabel ne podržava propusnost 10 Gbit/s (10 Gigabit ethernet protokol).

Za ostvarenje strukturne mreže propusnosti 10 Gbit/s, što odgovara klasi sustava EA, potrebno je, prema tablici 1. koristiti kabel kategorije 6A.

Kabel kategorije 6A specificiran/certificiran je za frekvencije do 500MHz prema međunarodnim standardima EN 50288-10 i IEC 61156-5 (ed.2 – 2009) i osigurava propusnost 10 Gbit/s (10 Gigabit ethernet protokol). Kabel s odgovarajućim priključnim modulima tako može tvoriti klasu sustava EA.

Zaključak:

Običnim konstrukcijama kabela bez oklopa ne postižu se veće kategorije i brzine prijenosa od trenutne kategorije 6 U/UTP.
Za postizanje većih brzina prijenosa potrebno je koristiti oklopljeni kabel (idealno je dvostruko oklapanje tipa F/FTP ili S/FTP).

 

Utjecaj elektromagnetskih smetnji na prijenos podataka

U normi EN 50174-2 je opisano razdvajanje između komunikacijskih kabela i energetskih kabela.

Razmaci između ova dva kabela ovise o:

  • elektromagnetskoj kompatibilnosti (EMK) komunikacijskog kabela, tj. gušenju na spoju oklopa simetričnog kabela
  • konstrukciji energetskog kabela i jakosti strujnih krugova
  • tome da li je izvedena mehanička pregrada između komunikacijskih i energetskih kabela.

Izračun razmaka među kabelima se izvodi prema EN 50174-2 (razdvajanje između komunikacijskih i energetskih kabela u policama).

Kabel cat 6A ispunjava standarde EN 55022 za emisije klase B (stanogradnja) i EN 55024 za otpornost na elektromagnetske smetnje. Strukturne mreže izvedene prema standardu su elektromagnetski kompatibilne, što pojednostavnjeno znači da su maksimalno imune na elektromagnetske smetnje i da same ne isijavaju iste. Kompaktna konstrukcija kabela je takva da dopušta njihovu međusobnu zbijenu instalaciju.

Zaključak:

– i uz uobičajene „nepravilnosti“ u polaganju komunikacijskih kabela pri izgradnji objekta, pri tome se prvenstveno misli da se u cijelosti ne poštuje razdvojeno polaganje komunikacijskih i energetskih kabela po cijeloj duljini komunikacijskih kabela, mjerenja sustava izvedenog s oklopljenim kabelom će gotovo uvijek osigurati klasu sustava E, što ne mora biti tako ako se izvodi s neoklopljenim kabelom.

– Ako se pak izvodi potpuno u skladu s normama i uz primjenu oklopljenog kabela cat 6A tipa F/FTP, uz odgovarajuće priključke na kraju kabela, sigurno će se osigurati klasa sustava EA , a što u konačnici znači 10 Gbit/s Ethernet.

Rizik da izvedena mrežna instalacija, ukoliko se primjeni kabel kategorije 6 na kraju ne zadovolji klasu E zbog, uobičajenih nepravilnosti pri izvođenju instalacija, je i dovoljno velik i realan da se ne preporuča primjena neoklopljenog kabela kategorije 6 već primjena oklopljenog F/FTP kabela kategorije 6A.

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 68