RasvjetaSustavi
0

Sigurnosna rasvjeta 3 – bežični sustav upravljanja sigurnosnom rasvjetom

U ovoj objavi u trajanju od 9 minuta upoznajte bežični sustav upravljanja sigurnosnom rasvjetom.

Ovaj sustav temelji se na svjetiljkama sigurnosne rasvjete s vlastitom baterijom.

Ako objekt ima više svjetiljki sigurnosne rasvjete, potrebno je osigurati sustav nadzora stanja ispravnosti svjetiljki sigurnosne rasvjete.

Do sada su se takvi sustavi izvodili fizičkim ožičavanjem u neku informacijsku strukturu. Mi smo ih u Schrack Technik zvali i BUS-control sustavi. U tim sustavima je bilo potrebno ožičiti i energetski razvod i informacijski razvod. Pri izvođenju ožičenja informacijskog razvoda dolazilo je do grešaka koje su u najblažim oblicima uzrokovale značajno produženje trajanja puštanja u pogon.

Nova ideja je razmjenu informacija među svjetiljkama izvesti bežično! Na taj način se do svjetiljke mora dovesti samo energetski razvod koji je naravno potreban za održavanje stanja zdravlja baterije. Energija još uvijek ne ide bežično! No informacije u bežičnom sustavu upravljanja sigurnosnom rasvjetom prenose se bežično.

Sustav je samoorganizirajući pod uvjetom da svjetiljke nisu međusobno udaljene više od 30m. Ako bi razdaljine svjetiljki bile veće, može se ugraditi pojačalo dometa.

Glavna prednost sustava je izuzetno jednostavno puštanje u pogon – to je važno za instalatera.

Po završenom puštanju u pogon sustav osigurava automatsko provođenje i protokoliranje funkcionalnog testa i testa kapaciteta baterije u podesivim periodima, a kako zahtijevaju važeće norme. Sustav tako osigurava visoki stupanj uvida u stanje zdravlja svake pojedine svjetiljke – to je važno za održavatelja i vlasnika građevine.

Sve komponente i tehničke upute sustava nalaze se u Schrack Web trgovini.

 

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.
Vezane objave